Herkomst

Ras patat is frites op basis van aardappelpoeder.
Ras patat wordt gemaakt door aardappelpoeder met water te mengen. Er
ontstaat dan een soort aardappelpuree. Deze puree wordt door middel van een
Ras patatmachine in de vorm van staafjes geperst. De staafjes worden per
portie op dezelfde lengte afgesneden en vervolgens op de gebruikelijke wijze
gefrituurd.

Het resultaat is een portie patat met karakteristieke eigenschappen: gelijkmatig
van samenstelling, maar ook wat donkerder van kleur, minder vet en iets
anders van smaak dan patat van verse aardappels. Omdat Ras patat exact op
maat kan worden gesneden zijn de patatjes even lang.

De naam Ras is ontstaan in 1953. In dat jaar verwierf het bedrijf Rixona het
patent voor het drogen van aardappelen tot poeder. Dit patent was afkomstig
van de Amerikaan Richard Anthony Simon Templeton. Toen Rixona het
drogings-procédé aankocht, was een deel van de
overeenkomst dat de initialen van de uitvinder gebruikt zouden worden, vandaar de naam Ras.

Ras® is een gedeponeerd handelsmerk van Aviko Rixona.

Ras patat wordt verkocht in cafetaria’s verspreid over heel Nederland.
Producent Rixona heeft vestigingen in Warffum en Venray. Naast Ras
aardappelpoeder fabriceert Rixona aardappelgranulaten en – vlokken ten
behoeve van consument, voedselbereiders en voedingsindustrie.